Milyen a jó kutyatáp?

Miért nem hiszek a kutyatáp tesztekben?

Elismerem, baromi látványos dolog, amikor egy egy videóban hat tálka közül a bulldog egyszerre csak egynek esik neki, aztán szép sorjában megy végig a kajákon. Jobb esetben nem eszi meg az összeset. Bár valljuk be őszintén, van olyan négylábú, aki addig termel, amíg van mit, és még akkor is felporszívózza, ha már kihányta egyszer.. De tegyük fel, hogy hagyott is, és csak addig evett, amíg tele nem lett. Ettől még ez koránt sem bizonyíték arra, hogy melyik a legjobb kutyatáp. Azt megtudtuk, hogy a kutyának mi ízlik a legjobban.
De most őszintén, ha a gyerekünknek hagynánk, hogy ő állítsa össze az ebéd menüt, enne mást is csokin, chipsen meg pizzán kívül? Ez alapján mondanánk-e, hogy a legjobb gyerekkaja a cukorka? Nem, pont, hogy azt állítjuk róla, hogy rontja a fogakat, túlpörget, hizlal és cukorbetegséghez vezethet. Na ugyanez van a kutyatáp esetében. Attól, hogy a kutya benyalta az egész tálat az egyikből, csak annyi a bizonyos, hogy az nagyon ízlett neki. Mit kell akkor igazából nézni?

A kutyatáp logika

Azt minden ember tudja, hogy a kutya a farkassal rokon, anno falkákban vadásztak zsákmányra, mielőtt az ember megszelídítette volna. Bizonyos értelemben a kutyatáp is igyekszik megfelelő mennyiségű húst kínálni kedvenceinknek. Amiről azonban már ritkábban szól a közvélemény, hogy ez az állapot jócskán megváltozott napjainkra. Nem etethetjük száz százalékban fehérjével a kutyát, mert már évezredek óta él házi maradékokon, emberi kaján. Ez pedig összességében megváltoztatta a tápanyagigényét is.
A természet emellett még egy tréfát űz az ebekkel. Ugyan a tápanyagigényük sokkal inkább elmozdult a mindenevő felé és már kevésbé húsevő menün élnek, mint annak előtte. Viszont a gyomruk még mindig arra a falkában vadon vadászó életmódra van beállva. Hagy magyarázzam el. Amikor anno a kutyák szimatot kaptak, napokig követték egy csorda nyomát, miközben nem nagyon ettek. Max elkaptak egy pockot útközben, de nagyrészt napokig üres gyomorral koslattak a zsákmány után. Aztán ejtettek egy vadat és háromszor annyit ettek, mint adott pillanatban a szervezetük igényelte. Miért? Egyrészt mert ki voltak éhezve, de leginkább azért, mert így tudták elraktározni. Ez az ingadozó kajaellátás azt hozta magával, hogy a kutya gyomra szinte a végtelenségig tágul, hány gazdi állapította már meg, hogy a kedvence bendője mintha feneketlen volna és szinte minden kutyatáp, amit kitesz, eltűnik benne. Hát ezért.
Éppen ezért van az, hogy szinte minden állatorvos felhívja rá a figyelmünket, hogy en higgyünk a kunyizó kutyának. Nem éhes. Csak gyűjt. Vagy ha már nem bírjuk megállni, akkor nagyon szigorúan kevés kutyatáp kerüljön a tányérba, hogy el ne hízzon a kedvencünk.

A kutyatáp összetétele

Visszatérve a közvélekedésre, miszerint a kutya ragadozó állat, hát ez sem stimmel. Ugyanis évezredek óta él emberi koszton is. Fontos, hogy is. Ez nem jelenti, hogy a csokoládé hirtelen kevésbé mérgező lenne számára, viszont azt igen, hogy megnőtt a rostigénye a kutyatáp összetételében is. Éppen ezért lehet egy kutyát házikoszton, vagy akár nyers húson tartani, de fontos, hogy legyen hozzáférése más tápanyagokhoz is, amit a https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4 oldalon például biztosan megtalálunk.
A megfelelő kutyatáp összetétel számos oldalon részletesen megtalálható, itt most nem szeretném fárasztani vele a kedves olvasót. Még mindig a fehérje a legmagasabb arányú összetevő egy ideális kajában, de nem az egyedüli. Ugyanilyen fontosak a rostok, zsírsavak. Pont a nem megfelelő összetétel okozhatja azt, hogy a kutya hízik. Ugyanis ha nem jut elég rosthoz a szervezete, folyamatosan szükségét érzi majd a tápanyagbevitelnek. Az még odáig rendben van, hogyha kétszer annyi kutyatáp kerül a szervezetébe, abban kétszer annyi rost lesz, és ezzel végre pont elég a szervezetének a rostokból. Ugyanakkor a fehérjéből meg egy adag után lett volna elég. Akkor most abból meg teljesen potyára kétszer annyit evett meg. És jól elhízik tőle. A kutyatáp tehát nem attól lesz szipi szupi, hogy a blöki egy ültő helyében felfalja. Hanem pont attól, hogy egy adag minden szempontból elég.

A kutyatáp keresgélés

A macskákkal ellentétben, ebeink nem feltétlenül mutatják ki magatartásukkal, hogy melyik kutyatáp a nyerő. Nem fintorognak a helytelen összetételűre, csak hálásan benyomják, amit kapnak tőlünk. Ezt a feltétlen bizalmat kifejezetten kedveljük bennünk, de itt és most nem hasznos. Éppen ezért nekünk kell résen lennünk. Figyelni mennyit esznek, mikor milyen formában ürítik, mennyi vizet isznak mellette, híznak-e tőle? Ebből ki lehet következtetni, hogy milyen épp az összhang. Jó esetben a bélműködés egy nap alatt létrehozza a végterméket. Egy jó kutyatáp mellett nincs szapora, nincs hízás, nem okoz szorulást, igazán optimális esetben a kutyánk szőre is élénk és fényes lesz.
Mindemellett érdemes az étrendet valamennyire a fajtához és korhoz igazítani. Egy kölyök nyilván nem ugyanolyan tápanyagszükséglettel bír, mint egy öregedő kutyus. Ugyanígy egy kistestű kutya nem eszik ugyanannyit, mint egy bernáthegyi. Ez pedig még tovább cifrázható, hiszen egy nagytestű kölyök sokkal drasztikusabb növekedéséhez is jelentősebb tápanyagértékre van szükség, mint egy mopsz táplálására.