A kontaktlencse viselés pro és kontra

Ha kontaktlencse hordáson gondolkodsz..

Általában két táborra oszlik a rövidlátók tábora, ha arról van szó, ki mivel korrigálja a látási nehézségeit. Ebből egyik a szemüvegesek, másik a kontaktlencse viselők tábora. Persze nem azt mondom, hogy köztük állandó ellentét dúlna, ez ugyanolyan hülyeség, minthogy a kutyások, meg a macskások ölre mennének. Viszont annyiban igaz, hogy egy bizonyos réteg esküszik, hogy soha nem menne át a másik táborba. A szemüvegesek közt főleg azok nyilatkoznak ilyen keményen, akik nem szeretnek a szemükbe nyúlni, nem szeretik, ha más a szemükbe nyúl és ha mások a saját szemükbe nyúlnak. Ezzel nehéz vitatkozni. Valahol ösztönös, minthogy ki undorodik a halott hajtól és ki nem.

Velük szemben állnak azok a kontaktlencse viselők, akik korábban szemüvegesek voltak és úgy gondolják, hogy soha nem tettek magukkal jobbat, minthogy váltottak. Persze ők még mindig hordanak olykor olykor szemüveget, mert miután kivetted a lencsét még el kell juss az ágyig, meg úszni például ebben nem lehet. Szóval vannak még élethelyzetek, amikor a lencse nem jön szóba, de mégis: van, aki esküszik rá és semmi pénzért nem térne vissza a napi 24 órás szemüveg viseléshez.

A kontaktlencse előnyei és hátrányai

Én bevallom, valahol a kettő közt vagyok. Ugyanis voltam szemüveges, aztán kontaktlencse viselő lettem és imádtam. Aztán visszatértem a szemüveghez és imádtam. Úgyhogy mindkét oldalt át tudom érezni, igazából előnyök hátrányok ugyanúgy léteznek itt is, ott is.

A szemüveg előnyei:

 • Nem olyan macerás takarítani
 • Egyszer kell megvenni, sosem fogy el
 • Könnyű a használata
 • folytonosan is viselhető, nem veszi igénybe annyira a szemet
 • Egymagában is elegendő, nem kell ápolófolyadékokat és ilyesmit magunkkal vinni

A szemüveg hátrányai:

 • párásodik
 • korlátozza a mozgást, sportolni nem igazán jó benne
 • érzékeny bőrűeknek folytonos arcproblémát jelenthet
 • mindig ugyanúgy néz ki az arcunk – hacsak nincs három négy szemüvegünk
 • nagyon drága lehet egyszerre kifizetni

A kontaktlencse előnyei:

 • mozgásszabadság, cseppet sem korlátoz be
 • nem párásodik
 • szabadon hagyja az arcbőrt
 • napszemüveggel is viselhető, nem határozza meg az arcunkat
 • rendszeresen fizetjük ki, kisebb , leosztott adagokban

A kontaktlencse hátrányai:

 • nem hordható egész nap (12-18 óra)
 • igénybe veszi a szemet
 • a tisztítása, bevenni kivenni nehezebb
 • mindig előre kell gondolkodni és betárazni, amennyi kell
 • mindig magunkkal kell vinnünk egy oldaltáskányi folyadékot, szemüveget, tokot

Összességében nem mondanám, hogy az egyik feltétlenül annyival jobb vagy rosszabb, mint a másik, de mások a szempontok. Leginkább önmagunk alapján érdemes választani szerintem, kinek mi fontos, vagy fontosabb.

A kontaktlencse ápolás szabályai

Általános tévhit, hogy a https://eoptika.hu/termekek/kontaktlencse.html kontaktlencse csak hipp hopp berakom reggel és már menetkész is! A lencse viselés legfőbb szabálya a rendszeres és alapos ápolás. Ez annyit tesz, hogy a szemészeten meghatároztuk az orvossal, milyen lencsét hordunk – ezt később tapasztaltak alapján lehet változtatni, ha konzultálunk az orvossal. Ennek a meghatározott kontaktlencse fajtának megfelelően veszünk ápoló folyadékot és minden este, lefekvés előtt jól átmossuk a lencsét. Reggel pedig, mikor betesszük, ismét kicsit átöblítjük. Emellett rendszeresen – hetente javaslom – cseréljük a tartóban is a vizet.

Ez túlzásnak hangozhat, de a legjobb, ha már az elején rászokunk és akkor rutinná válik. Az ápoló folyadék lényege, hogy azokat az apró szennyeződéseket, amiket szabad szemmel nem is látunk, szépen fokozatosan leoldja a kontaktlencse felszínéről. Emellett nedvesen tartja a lencsét – volt már, hogy kinnfelejtettem, kiszárad, mint egy falevél pár órán belül. A folyadék mesterségesen előállítva, de hajaz a könny állagára, ásványi tartalmára. Kvázi amíg ebben lögybölődik, olyan, mintha a szemünkben lenne, csak még van tisztító tulajdonsága is.

A másik nagyon fontos tényező, hogy mossunk mindig kezet, mielőtt akár bevenni, akár kivenni nekilátnánk. Azt azért hozzátenném, hogy jól öblítsük le a kezünket, mert ahogy a szappant lenyelni se jó, mert keserű, úgy szembe menve se leányálom, mert csíp. Olyanokat már csak lábjegyzetben említenék, hogyha azon gondolkodsz előbb szeletelj-e hagymát vagy a kontaktlencse kivételével kezdj, akkor kezdj a lencsével! Hagymás kézzel belenyúlni a szemedbe olyan lecke, amit többször nem fogsz kérni.

Mire vigyázz kontaktlencse viseléskor

Az előrelátás egy fontos tényező, mert bármikor alakulhat úgy, hogy nem otthon alszol, és ha nincs nálad ápolófolyadék és a tok, akkor bajban vagy. Szerencsére ma már kapni apró kiszerelésben is kontaktlencse ápolót, ami még belefér egy ridikülbe és ezzel meg is van oldva a dolog. Az elején érdemes több időt hagyni a kivétel, bevétel műveletére, mert idő, amíg az ember elég ügyes lesz hozzá, hogy két perc alatt megoldja az egészet, pláne, ha már este van és fáradt.

Régi motorosok közt érdemes odafigyelni, nehogy túlhordják. Hosszútávon az is előfordulhat sajnos, hogy a szemünk egy idő után a kontaktlencse viselést már nem bírja úgy. A lencse ugyanis szárítja a szemet, akárcsak a légkondi, a városi levegő és ezeket kombinálva bizony előfordulhat, hogy már nyolc óra hordás után nem bírjuk nyitva tartani, majd később már csak hat is elég lesz, hogy meg akarjunk tőle szabadulni. Én ezért tértem vissza a szemüvegre anno és olyan divatos keretet sikerült választanom, hogy kárpótolt a fájdalmamért.