allergia_pic6

Az allergia tünetei és az általuk okozott kellemetlenségek

Beszéljünk az allergia témájáról!

Beszéljünk az allergiáról, ami számtalan ember életét megkeseríti valamilyen módon. Akár kevésbé veszélyes tekintetben, akár éppen komolyabb gondokkal küzdve éri el az embert, az allergia minden tekintetben egy makacs, problémás dolog, amiben igencsak sokan szenvednek napjainkban. Az egyik legnagyobb gond az, hogy az allergiás tünetek nagyon változatosak lehetnek. Attól függően, hogy mi okozza az allergiát, okozhat légúti-, bőr-, gyomor-és bélrendszeri vagy az egész szervezetet érintő, súlyos tüneteket. Az allergia tünetei a bosszantóktól egészen az életveszélyesig terjedhetnek.

Mi az allergia?

Allergia az immunrendszer túlműködésének következményeként fordul elő. Az immunrendszer általában védi a testet a vírusoktól és baktériumoktól, amelyek betegségeket okozhatnak. Az allergiás ember immunrendszere azonban az ártalmatlan anyagokra – példának okáért a pollenek, háziállatok szőre, poratkara is úgy tud reagálni, mintha káros lenne és emiatt olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amelyekkel védekezik ellene. Azokat az anyagokat, amelyek az immunrendszer túlreagálását okozzák, allergénnek nevezzük. Az allergiák gyakran csak kisebb kellemetlenségeket jelentenek, azonban képesek arra, hogy hosszú távon rontják az életminőséget. Vannak helyzetek, amikor az azonnali orvosi segítség elkerülhetetlen, ilyen az anafilaxia.
A kellemetlenségek közé sorolandó, hogy megfelelő kezelés nélkül a légúti allergiás tünetek nem múlnak el, sőt éppen ellenkezőleg, idővel újabb allergiák alakulnak ki, szövődményként pedig asztma is jelentkezhet.

allergia_pic7

Az allergiás nátha az úgy nevezett atópiás betegségek közé tartozik és jellemző rá a több génes öröklődés és a halmozott családi előfordulás. Az allergiára hajlamos egyénben már korán megkezdődik az érzékenység kialakulása. Leggyakrabban tehát virágporok és házi poratka, valamint állati szőrök a kiváltó okok. Azonban allergia nem csak gyerekkorban, hanem felnőtt korban is képes kialakulni, hiszen a szervezet változik. Ugyan akkor, az allergia néha képes magától is elmúlni, pontosan a szervezet változása és a sejtek lecserélődése miatt. A gyermekkorban kezdődő allergia így általában kinőhető, azonban természetesen, sajnos vannak kivételek. Minél később kezdődik egy allergiás megbetegedés, annál kisebb az esélye a gyógyulásnak. Kezeléskor a legfontosabb teendő az allergének elkerülése, illetve pedig a tünetek csillapítása.

Milyen allergia tüneteket ismerünk?

 • szemviszketés
 • orrviszketés
 • kaparó torok
 • orrfolyás
 • orrdugulás
 •   hasfájás
 •   hasmenés
 •   hányás
 •   puffadás
 •   csalánkiütés

Az allergia tünetei közé sorolandó az anafilaxia, ami nem más, mint egy életveszélyes állapotot előidéző túlérzékenységi reakció. Azonnali orvosi beavatkozás nélkül- a légzés és a keringés összeomlása miatt- akár halálhoz is vezethet.
Az anafilaxia I-es típusú allergiás reakció, más néven hiperszenzitivitási reakció.
Az anafilaxia tünetei:

 • az ajkak, a száj vagy az arc duzzanata
 • duzzadt nyelv vagy torok
 • zihálás és légzési nehézség
 • hányinger, hányás
 • sápadtság, verejtékezés, vérnyomáscsökkenés
 • szédülés vagy ájulás

Az allergia és a szénanátha jelentkezhet szezonhoz kötve (kora tavasz, nyár, késő nyár-kora ősz), ugyanakkor egész évben is okozhat tüneteket, a szezonalitás nem mérvadó. 

allergia_pic4

Az allergia ellen ezt teheted!

Ha küzdeni szeretnénk az allergia ellen, akkor több dologra is figyelnünk kell.  Az egyik legfontosabb dolog az okok felderítése. Ha szakorvos mondja ki az allergia diagnózisát, törekedni kell közösen az allergének, a kiváltó okok felderítésére. Ha nem sikerül az okok felderítése, vezessünk naplót! Az, ha feljegyezzük, mit, mikor, hol ettünk, ittunk, hatalmas segítség lehet az allergia feltérképezésében és hogy hamar rájöjjünk, mik a lehetőségek. Természetesen fontos, hogy mindig konzultáljunk a minket kezelő orvossal, hiszen az allergia nem játék! Az allergének kimutatására általában bőrteszt végzése javasolt, az asztma kizárására vagy megerősítésére pedig légzésfunkciós teszt.
Fontos tudni azt, hogy az allergiára való hajlam örökölhető, de szerezhető is.
Az allergiás betegségek radikális, ámde hatékony ellenszere a reakciót kiváltó allergének elkerülése, amely sajnos a gyakorlatban szinte lehetetlen, de vannak dolgok, amiket megtehetünk az egészségünk érdekében. Háziporatka-allergia esetén például az igazán célszerű, hogy eltávolítsuk a lakásból a szőnyegeket és egyéb porfogókat – akár a kedvenc plüssállatainkat, a díszpárnát vagy a falvédőket.

Sajnos manapság az ember bármire lehet allergiás, kezdve az ételallergiától egészen a gyógyszerallergiáig sorolva a sort. Persze, vannak olyan dolgok, amik annyira újkeletűek, hogy az ember igazán még rá sem jött az allergia okára és nehéz is megtalálni, mitől van rosszul a beteg. Azonban, fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerekre való allergia akár életveszélyes is lehet. A tünetek között szerepelhet csalánkiütés, égő szem, nyelési nehézség. A legjobb elkerülni az érzékenységet kiváltó gyógyszert, ám ha megtörtént az allergiás reakció, antihisztaminokkal vagy szteroidokkal kezelhető.