hűtőszekrény_pic2

Mit kell tudnod a Hűtőszekrény előnyeiről?

Pontosan mi is az a hűtőszekrény?

Ma már nincs olyan otthon, amelyben ne lenne hűtőszekrény, vagy röviden szólva, hűtő Természetesnek vesszük annak meglétét, illetve használatát a midennapjainkban. Már-már elképzelhetetlen az, milyen lenne az élet nélküle. Hidegen tartja az ételeinket, hűti a sört az izgalmas meccsek előtt, s nem romlik meg a melegben az étel sem, hála a hűtőnek.
Így nem meglepő, hogy sokak szerint a hűtőszekrény az emberiség története során az egyik legjelentősebb találmány.
A hűtő olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet lehet előállítani és tartósan fenntartani. Hűtést természetes vagy mesterséges eljárással lehet végezni. Természetes mód az, ha valamilyen hideg tárgyat hozunk kapcsolatba a hűtendő hellyel. Évszázadok óta használatos a vízjéggel való hűtés. Télen képződött jeget jól szigetelt árnyékos tárolókba, jégvermekbe rakták, itt még a forró nyári napokra is megmaradt annyi jég, hogy fel lehetett használni frissítők készítéséhez. Mesterséges hűtésre a hűtők (hűtőgépek) szolgálnak. 

hűtőszekrény_pic3

Zárt terek, szilárd anyagok, folyadékok és gázok hűtésére alkalmas berendezések.
A termodinamika második főtétele alapján “A hő nem juthat egy hidegebb testről melegebbre anélkül, hogy egyéb folyamatok is lezajlanának…”
Ebből következően csak energiabefektetéssel vonható el hő egy melegebb testből. A gyakorlatban ezt a párolgás hatására bekövetkező hőelvonással, vagy termoelektromos módszerrel érik el.

A hűtőszekrények típusai

Hűtőszekrényeket többféle működési elv szerint lehet készíteni. Termodinamikai elven működő hűtőgépek:

 • Gőzkompressziós hűtőgép. Ilyen a legtöbb háztartási hűtőszekrény.
 • Abszorpciós hűtőszekrény. Egyik típusa Albert Einstein és Szilárd Leó közös találmánya. Kisebb háztartási hűtőgépek működésének alapja.
 • Gőzsugaras hűtőgép. Klímaberendezésekben szokásos.
 • Levegő hűtőközegű hűtőgép. Repülőgépek utasterének hűtésére használatos.

Nem termodinamikai elven működő hűtőgépek:

 • Termoelektromos hűtőgép. A Peltier-effektust használja fel. Kempingberendezésekben, műszerek, űreszközök hűtésére használják. 
 • Termoakusztikus hűtőgép. Még többnyire kísérleti fázisban lévő berendezés. 

A hűtőszekrény rejtelmei

Az élelmiszerek eltarthatóságában nagyon fontos szerepet játszik az alacsony hőmérsékleten való tárolás, amit már az őskorban is felismertek, hiszen az elejtett vadat hóval, jéggel hűtötték. Később az ókori görögök és a rómaiak földbe ásott jégvermeket használtak az élelmiszerek tárolására, a középkorban pedig pincékben és kutakban hűtötték az élelmet. A jéggel történő hűtésnek egészen a 19. századig meghatározó szerepe volt. A kisebb méretű háztartási hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg. Az első elektromos hűtőszerényt, Chicagoban, adták el, és azóta karrierje töretlen.  Napjaink hűtőszekrénye már nemcsak a hűtésre helyezi a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a család mindennapi életének részese kíván lenni, és ennek megfelelően különböző okos funkciókkal turbózzák fel őket. Ráadásul a modern hűtőszekrény a konyhabútor divatjával változik, így a gyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a designra is, a praktikus kialakítás és a költséghatékony működés mellett.
Érdekesség lehet, hogy sok más találmányhoz hasonlóan a hűtőszekrény is egy sor korábbi találmányon alapul. Jacob Perkins találta fel, aki 1834-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet a „jég- és hideg italok készítésére alkalmas készülékre”. Jacob Perkins volt az első ember, aki a Cullen által feljegyzett alapelveket a gyakorlatban is hasznosítva megépítette hűtőgépét. Perkins nem csak elpárologtatta a salétromos étert, hanem a képződött gázt nagy nyomás alatt újra folyadékká alakította, hogy az felhasználható maradjon az újabb hűtési folyamatban. Ezzel gyakorlatilag létrehozta a modern hűtőszekrények prototípusát. Mivel Londonban élt és dolgozott, ezért Perkins 1834-ben brit szabadalomért folyamodott, nem amerikaiért. Perkins nem használta ki találmánya kereskedelmi lehetőségeit, de a találmányán alapuló szerkezetek gyártásával párhuzamosan indult be az amerikai és az ausztrál hűtőgyártás.
A francia Charles Tellier 1868-ban szabadalmaztatta a hűtőhajó tervét, és meg is tervezte a világ első hűtőhajóját, a Le Frorifique-et.
Az első “igazi” (kompresszoros) hűtőgépet Carl von Linde fejlesztette ki 1876-ban. Ennek hűtőközege ammónia volt. Az első mélyhűtővel is felszerelt hűtőgépek 1939-ben jelentek meg.

hűtőszekrény_pic1

A hűtőszekrény rövid története

 • 1748-ban egy glasgow-i egyetemen alkalmaznak először mesterséges hűtést.
 • 1805 az első gőzzel működő hűtőgép
 • 1842 az első levegőközeges hűtőgép
 • 1859 az első abszorpciós hűtőgép
 • 1913 az első háztartási hűtőgép piacra kerülése Amerikában
 • 1928 a FREON feltalálása
 • 1938 az Elektrolux cég piacra dobja az első fagyasztó kamrás hűtőgépeit
 • 1940-es években megjelennek a kompakt/mini hűtőgépek/ hűtőgépek
 • 1974 a FREON gáz ózonkárosító hatásainak a felfedezése
 • 1970-es évek után rohamos fejlődésnek indult a hűtőgép gyártás és forgalmazás

Napjainkban elengedhetetlen, hogy a háztartásunk része legyen, s otthonunk hűtőszekrény nélkül elképzelhetetlen lenne. Hosszú utat kellett megjárnia ennek a találmánynak, de szinte bizonyos, hogy mindenki nagyon örül neki, hogy a világbajokság nézése előtt van hol hűtenie a söröket.