A kutya magazin még mindig ott van

A kutya magazin régen

Emlékeztek, amikor még tinédzserként nagy szám volt, ha a Popcorner meg efféle tini magazinokban volt egy félmeztelen kép a szexuális felvilágosítós cikkhez? Mekkora merészség kellett hozzá, és ha valaki kijutott másik országba, ahol kicsit lazábban kezelték már a témát, biztosan hozott valami jót. Minden újság közepén ott volt egy poszter valamelyik épp aktuálisan imádott bandától és ez volt az egyetlen forrása az ilyen olyan teszteknek, a végén kötelező jelleggel horoszkóp. Ma meg mit csinálunk? Külön unaloműző oldalak sorakoznak a neten, ahol egymás után tudhatjuk meg melyik Disney hercegnő fa és rágógumi lennénk. A szexuális felvilágosítás csak a megfelelő keresőszó kérdése, és aki horoszkópot akar, annyi ezoterikus baromságba ugorhat fejest, míg meg nem fullad. Ugyanígy volt ez a Kutya magazin esetében is.

Mert mi volt egy harminc évvel ezelőtt? Maximum havi rendszerességgel megjelenő kutya magazin, kifogyhatatlan sorozatával, a fajtaleírásokkal. Minden alkalommal más fajtáról írtak benne, ami valójában egy véget nem érő téma, mert mire mindet felsorolnád, lesz tucat új. Mindig volt egy-két aktuális téma, mi is az a kutya útlevél és, hogyan használjuk a világító nyakörveket – ugye, hogy rég volt? Aztán természetesen az apróhirdetések adok, veszek, játszópajti-t, fedezőkan keresések megunhatatlan árja. És mindegyikben legalább egy cuki kép, esetleg egy sztár, aki elmeséli a legszebb élményét a kutyájával.

Kutya magazin mai formában

Az tény és való, hogy a témakörök és az igények nem igazán változtak. Ma is azt várjuk leginkább egy kutya magazin tematikájában, hogy legyenek cuki dolgok, vicces dolgok és megható dolgok. De a forma mára igencsak átalakult. Persze kutya újság 2018 után sem szűnik meg létezni, de ezek már inkább szakmai tartalmat árulnak, hiszen akinek a könnyed tartalom a lényeg egyrészt a videókat, képeket jobban értékeli, másfelől nem feltétlenül havi egy adagra kíván szorítkozni belőlük-. Éppen ezért a netes forrás sokkal inkább kézenfekvő. A papír alapú kisállat magazin pedig inkább azoknak szól, akik szakmai okokból foglalkoznak az állatokkal, vagy ismereteik igen mélyek.

A kutya magazin 2018 és 2019 idején már inkább különféle honlapok, netes magazinok formájában jelenik meg. Kisebb a fenntartási költség, de nagyobb élményt adhatunk a látogatóknak, ahogy a közösségépítés is könnyebb egy közösségi oldal révén. Számtalan kutya blog, sőt kutya vlog kering a neten, ahol egy egy jószág tüzetesebb megismerésével elüthetjük az időt, s tulajdonképpen a net bármikor tálcán kínál egy adag aranyos kutyás videót.

A kutya újság első megjelenése óta eltelt időben a kutya magazin teljesen áttért online alapra és finoman szólva túlnőtt a nagy portálok kutyasarok szerepén. Itt azonban újabb kihívásokkal kellett szembesülnie egy egy magazinnak, hiszen, ha a fenntartási költség ennyire elérhetővé vált, miért ne csinálhatná bárki? Kell nekem egy tévéstúdió és a hozzá tartozó teljes stáb, hogy Vlogolni kezdjek a blökimről? Nem. Könnyebben tudok tehát bármilyen nézői kérésére, kérdésre és igényre reagálni. Ugyanakkor nem feltétlenül bírok olyan kiterjedt eszközparkkal. Ilyenkor mi van?

A kutya magazin él és virul

Gondolhatnánk, hogyha boldog boldogtalan feltöltheti cukibbnál cukibb videóit a netre, akkor a kutya magazin napjai leáldozóban, de ez koránt sincs így. Egyfelől a net ugyan szabad, de berkeiben el is kell igazodni. Sosem tudhatod, hogy melyik tartalmat védenek szerzői jogok, mit fog letiltani a szolgáltató, ha nem nézel utána, nem vagy képben, nem követed a szabályokat. Erre annak van ideje, aki hivatásszerűen foglalkozik ezzel a médiummal.

A másik ok, amiért a kutya magazin nem talál vetélytársra a vloggerek, blogegrek táborában, az a rendszeresség. Olyan valakinek heti 2-3 tartalmat gyártani, akinek ez nem a főállása, gyakorlatilag minden szabadidejét kitöltené. Ehhez képest ott vannak az online portálok, akiknek alkalmasint egész stábja van ugyanerre a feladatra, természetes hát, hogy sokkal gyakrabban tudnak friss tartalommal szolgálni.

Összességében nem is szokott ütközőpont kialakulni a kutya magazin és a vlogger között. Sőt, általában segíti egymást a két forma. A magazin adhat megbízásokat, felkéréseket, rendszerezheti, szervezheti a vlogerek munkáját, akik pedig az egyediségüket és a minőségi tartalmat generálják.

A kutya magazin minőségre

Attól, hogy a tartalom gyártás alkalmasint „bérelt”, másoktól vett videókat, cikkeket jelent, még a kutya magazin ügyel a minőségre. Egy felől igenis megválogatja, hogy milyen emberektől veszi át a tartalmat és, hogy milyet. Másfelől a küllem nem mindegy. És ez még valami, amiben túl tudják szárnyalni az egymagukra utalt véleményvezéreket, már ha haladnak kellően a korral: egy magazinnak van idő és tőke kapacitása, hogy programozóval terveztesse meg a honlapját és egyedi dizájnt adjon neki. A kutya magazin nem csak cikkekből és videókból áll, sok helyen dívik például egy fajtakereső felállítása is. Ez pedig versenyelőnyt élvez, ha kihasználja az online adta lehetőségeket és túllép az egyszerű abc-be rendezett kutyalexikon megjelenésen.