Milyen az ideális mosdókagyló?

Ideális mosdókagyló ergonómiai szempontból

A mosdókagyló kiválasztásakor számtalan szempontot figyelembe szoktunk venni: milyen a formája, milyen az anyaga, beleillik-e az általunk elképzelt fürdőszoba képébe, és persze, hogy mennyire magas minőséget képvisel. A lakberendezés és belsőépítészet fejlődésével a design már nem jelent akadályt, azonban egyre szembetűnőbb hiányosságok mutatkoznak a funkció terén. Sokszor a jól kinéző mosdó néhány év alatt tönkremegy, elkopik, bemattul, esetleg eltörik, mert a gyártásakor nem az igazi minőségen, hanem a látszaton volt a hangsúly. Ebből adódik az is, ha egy mosdó ergonómiai szempontból sem megfelelő, vagyis nem áll kézre. A túl magas vagy túl alacsony mosdó használata hosszútávon kényelmetlen, görnyedni kell felette. Az ideális magasság 80-90 centiméter közé tehető, ami annak peremére vonatkozik. Tehát, ha pultra ültetett darabot szemeltünk ki, akkor a magasságból vonjuk le a mosdó magasságát, s így megkapjuk a pult, bútor szintjét. Van egy ennél egyszerűbb módszer az ideális magasság behatárolásához: álljunk egyenesen, az egyik karunkat emeljük meg úgy, hogy kis szöget zárjon be – eközben a tenyerünket tartsuk a földdel párhuzamosan. Ily módon megállapíthatjuk a számunkra legkényelmesebb magasságot.

 

Milyen mosdókagyló fajták vannak a piacon?

Mosdókagylóból persze nagyon sok féle van. Nem csak beépíthető fajtákkal, de ráültethetőkkel is találkozhatunk. Ezeknél a típusoknál gyakrabban fordul elő az, hogy a mosdó túl magasra kerül. Beépítéskor mindenképp tájékoztatni kell a kivitelezőt a pontos méretekről (magasságokról), ha el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket.

A legelterjedtebb típus az úgynevezett hagyományos mosdó, amelyekből csak falra szerelhető kapható, bútorba építésre alkalmatlan. Természetesen ki lehet úgy alakítani egy bútort, hogy pont beférjen alá, viszont ezek a mosdókagylók nem erre lettek kitalálva, mert az oldalán peremén átszivárgó, lecsorgó víz nincs különösebben elvezetve és áztatni fogja a bútort. Amennyiben a szifon zavaró (sajnos az!), szifontakaróval, láb kiépítésével látványos megoldásokat érhetünk el.

Egyre népszerűbb és elterjedtebb a beépíthető mosdó, amely igen változatos lehetőségeket rejt magában. Pultra, bútorba egyaránt beépíthetőek, mindössze a kivágásra kell figyelni. Itt a lényeg, hogy a nyílás ne legyen túl nagy a végén, mert abban az esetben nehéz lesz a végső szigetelést elvégezni. Egyfelől a mosdót le kell ragasztani, különben a használat során elmozdul majd, másfelől ezután még ajánlatos gombaölő sziloplasztal is kezelni a réseket.

Szintén növekvő népszerűségnek örvendenek a ráépíthető mosdók, melyek nem csak egyszerűen telepíthetők, hanem rendkívül modernek, divatosak. Szabad dönthetünk arról, engedjük-e láttatni a konzolt, vagy elrejtjük.

A szárnyas mosdók a kicsi fürdőszobák megmentői. A telepítése könnyű, mert a mosdókagyló egyben van a pulttal. Ennek hála sokkal könnyebben tisztán tartható és ellenállóbb a külső behatásokkal szemben, a szigeteléssel sem akad különösebb gondunk.

A dupla kialakítású, pultos mosdók azokba a háztartásokba hoznak könnyebbséget és magas komfortérzetet, ahol többtagú a család, de limitált a fürdőszobák száma.

 

A legtrendibb mosdókagyló kialakítások

A választék a https://www.ventil.hu/mosdokagylo igen széleskörű, a sok forma azonban egy pillanatra megilleti az embert. Általában van egy határozott elképzelésünk a fürdőszobánkról, de aztán szembesülünk azzal, mennyi mosdó közül választhatunk, amelyek egytől-egyig elnyerik a tetszésünket. Hagyományosan a mosdó ovális alakú, de a helytakarékosság és praktikusság életre hívta a négyszögű darabokat is. Alig terjedtek el, már a kör kialakításúaké lett a főszerep. Ezek azonban minden bájuk ellenére nem valók akármilyen fürdőszobába. A szögletes formák tökéletesek a modern stílusú helyiségekbe, és ideálisak, ha maximálisan ki akarjuk használni a rendelkezésünkre álló teret. A kör alakú kagylók vidéki bája már nem ennyire univerzális, de rendkívül nőies. Kozmetikai szalonokban leveszi a vendégeket a lábukról.

Festett mosdókagyló?

Anyagokban és színekben nincs hiány, de sokáig várni kellett a festett kerámiákra. A különböző motívumok már nem csak a vitrinben őrzött porcelánok sajátossága, hanem egyes mosdó gyártók védjegye is. A virág, inda és már keretminták egészen új trendet keltettek életre a fürdőszobák kialakítása terén. Ha egy színfoltot szeretnénk a fürdőnkbe, akkor kétségtelenül nagyot üthetünk egy ilyen verzióval.

One comment

Comments are closed.