Dejó a dió!

Dió: a vitaminbomba minden évszakban

Gondolom a diót senkinek nem kell bemutatni. Kedvenc csonthéjasaink közé tartozik, és télen különösen nagy igényünk van rá. Egészséges, finom és ilyenkor ez mindenki kedvenc kombinációja.

Diót minden süteménybe!

A dió rendkívül érdekes ízvilággal rendelkezik. Szeretjük magában enni, remek alternatívája lehet bármilyen nasinak, még a gyerekek is örülni fognak neki, ha kapnak a tanulás közben egy kis motivációs diótálat. Télen elengedhetetlen a süteményeinkhez. Bármelyik sütemény ízvilágát képes színesíteni, de akár fő ízként is használhatjuk. Persze a karácsony mit sem ér diós bejgli nélkül egy magyar háztartás számára. Az egyik legkedveltebb eledelünk ez a csonthéjas, ami nemcsak finom, de egészséges is, így ajánlott minél többet fogyasztani belőle. Most ezeket az okokat fogom ismertetni. Ha eddig nem szerette valaki, ezután biztos meggondolja magát.

Mitől egészséges a dió fogyasztása?

Különböző vitaminok találhatók meg benne, többek között az A-, és E-vitamin, C-vitamin és tiamin. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagok fontosságáról sem: magnézium, kálium is található benne fluor, mangán és réz mellett. Ezek mind fontos elemei az egészséges életmódnak, amit nem szabad félvállról vennünk, különösen télen nem. Ilyenkor könnyebben terjednek a kórokozók, ezért vagyunk sokszor betegek, azonban nagyban függ a betegségek legyőzése az egyéni állóképességtől. Persze számít a kor, a nemi hovatartozás, és még számos olyan tényező is, amiről nem is gondolnánk. Azonban a fő mégis csak az, hogyan vezetjük az életünket. Ilyenkor közhelyesen hallhatjuk a fejünkben a sokszor ismételt mondatot: választékos, kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres testmozgás. De mit is tartalmazzon az étrendünk? Az egyike mindenképpen a dió legyen!

Ötös bizonyítvány dióval!

Ez a csonthéjas remek választás mindenki számára, aki egy kis extra segítséget szeretne a tanulásban vagy a szellemi tevékenységgel járó munkában. Az omega-3-zsírsav elősegíti, hogy a lehető legjobb szellemi formánkat tudjuk nyújtani a dolgozatok, vizsgák, projektek alkalmával. Persze szedhetjük kapszula formájában is, de sokkal kellemesebb elrágcsálni néhány szem diót, ami még finom is. Ráadásul ezek a többszörösen telítetlen zsír kedvező hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, ezért a fogyasztása több szempontból is bátran ajánlott.

A dió és a kalóriák

Persze mindenből a mértékletesség ajánlott, ez alól pedig a csonthéjas sem kivétel. A kalóriatartalma viszonylag magas, ezért jó, ha egyszerre nem sokat fogyasztunk belőle. 10 dkg elfogyasztása egy tábla csokoládénak felel meg, azonban sokkal hasznosabb az utóbbinál, és az ember előbb is telítődik tőle, mint a csokoládétól, szóval mégis sokkal jobb választás, mint az. A mértékletesség mindenből fontos, nézzük csak meg a gyümölcsöket, amik alapvetően sok gyümölcscukrot tartalmaznak, mégis nagyon egészségesek. Mi a jó döntés tehát? Ízesítsünk bátran, de mértékletesen a dióval, és kombináljuk más ételekkel. Almához, szőlőhöz remek kiegészítő, ezeket télen is könnyedén be tudjuk szerezni. Sajtokhoz is remek választás, és így nem fogyasztunk belőlük esetleg túl sokat. Ha esetleg ódzkodunk piacra menni a jelen helyzetben, a dió házhozszállítás egy remek módszer, hogy meglegyen biztonságosan a fincsi csemege.

Mire jó még a dió?  Mennyit fogyasszunk?

A diófogyasztás további előnyei közé tartozik, hogy tea formájában emésztési nehézségekre is megfelelő gyógymód lehet, továbbá a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A tea további segítséget nyújthat azok számára, akik az elmúlt időben hajhullással küzdenek, de persze mindenképpen kérjük ki az orvosunk véleményét is a témában, mert ez a tünet komoly betegségeket is jelezhet. Jó megoldás azonban akkor, hogyha ez a tünet a stressz miatt jelentkezik. Vérszegényeknek segíthet az érrendszerre tett előnyös hatása továbbá. Szerintem ennyi előnnyel kevés élelmiszerünk rendelkezik, ráadásul könnyű hozzájutni, és az ára sincs az egekben. Napi néhány szem elfogyasztása mellett nem kell például olyan vitamintablettákra költenünk, amiket a csonthéjas fogyasztása nélkül szednénk, ráadásul a dió házhozszállítással már ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról.

Én tehát mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy fogyasszon el napi 3-5 szemet, de ne essen túlzásokba. Télen különösen fontos, hogy pótoljuk a tápanyagokat, amiket más évszakokban a sok idénygyümölcs, zöldségek és a napfény biztosít számunkra. Ebben pedig nagy szerepet játszik ilyenkor minden olyan gyümölcs, amit még kapni lehet, és persze a maradék vitaminmennyiséget nagyban fedezni tudják a csonthéjasok, amikből akár egyszerre többfélét is választhatunk. A karácsonyi menühöz pedig elengedhetetlen a cikkben tárgyalt csonthéjasunk természetesen, de azért csak óvatosan. Habár karácsonykor kicsit hajlamosak arra az emberek, hogy elszaladjon velük a ló, később nem árt, hogyha ezt kompenzálja valamivel az ember. A sportolás ilyenkor is fontos, még ha a hangsúly ilyenkor a pihenésen is van inkább. Jó tehát, hogyha minél alaposabban felkészülünk ezekre az időkre, habár persze ilyenkor nem a kalóriák számolása a fő, hanem hogy együtt legyünk a családdal, és értékes időt töltsünk együtt.